Cookies är viktiga för att webbplatsen ska fungera ordentligt. För att förbättra din upplevelse använder vi cookies för att [komma ihåg inloggningsuppgifter och förse dig med säker inloggning], samla in statistik för att optimera platsens funktionalitet och leverera innehåll som anpassats efter dina intressen. Genom att fortsätta använda denna webbplats ger du ditt samtycke att göra detta. För mer information läs vår sekretesspolicy.

Följ oss

Ladda upp bilder för framkallning

När du bestämt dig för att framkalla dina bilder, skapar du enkelt ett konto genom att klicka på "Ny användare" till vänster. Här kommer lite information om själva uppladdningen till oss, hur det går till och tips du kan ha nytta av.

Bildfilen

Bildfilen är den fil som innehåller själva fotografiet och ligger på minneskortet som tillhör kameran. Om du väljer att redigera dina bildfiler innan du skickar dem till oss, måste de vara sparade i RGB och i jpeg-format. Svartvita bilder tas endast emot om dessa är sparade i RGB och inte i gråskala.

Innan du laddar upp bilderna via internet till oss, rekommenderar vi dig att du lägger alla bilder som du vill framkalla i en och samma mapp. Detta för att underlätta för dig vid själva uppladdningen. Självklart går det bra att ladda upp bilderna även om du inte har gjort detta.

Webbalbum eller inte?

När du sedan har skapat ett konto hos oss och ska ladda upp bilder för framkallning, får du ett val om du vill ”ladda upp till webbalbum” eller ”ladda upp till beställ”.

Väljer man ”ladda upp till beställ”, läggs dina bilder direkt under fliken ”beställ”.
Där väljer du "storlek" och "antal" innan du går vidare till kassan. Det här är det enklaste och snabbaste alternativet. Bilderna ligger kvar på beställsidan i minst 48 timmar eller tills dess att du gör en beställning. I och med att bilderna ligger kvar på ditt konto, kan du alltså ladda upp bilderna i flera omgångar innan du väljer att slutföra din order.

Väljer du ”ladda upp till webbalbum”, läggs bilderna under fliken ”Mina album”. Du kan skapa fler album med olika bilder. Bilderna sparas hos oss i 3 månader. När du sedan vill beställa, väljer du bilder som du vill framkalla ur webbalbumen. Fördelen med detta är att du kan beställa om samma bilder en gång till utan att behöva ladda upp dem igen. Du kan även dela ut dina album via internet till nära och kära. Mer om detta kan du läsa när du loggat in.

Tänk på att vårt system inte känner av om du laddar upp samma bild flera gånger. Detta är för din säkerhet, vi döper om bilderna till ett unikt namn för att inte kunders bilder ska kunna förväxlas. Om du laddar upp samma bild 2 gånger, får dessa 2 unika namn och ses därför som 2 olika bilder. Det är därför viktigt att du som kund kontrollerar att det inte finns dubbletter på ditt konto innan du väljer att framkalla bilderna.

Bredband & Internet - Hur lång tid tar det?

Uppladdningen av bildfiler sker via internet till våra servrar. Det finns därför flera faktorer som avgör hur lång tid det tar att ladda upp bilderna. Många som har bredband, har idag en teknik som kallas xDSL (ADSL, VDSL m.m.). Begränsningen med denna teknik är att man skickar information mycket långsammare än vad man tar emot.

Om man till exempel har 24Mbit/s bredband, har man oftast bara 1Mbit/s när man skickar (upload). Detta är dessutom en teoretisk hastighet och det är sällan man kommer upp i denna. Kvalité på telefonledningar, belastning i nätet, brandväggar m.m. kan försämra hastigheten enormt och är tyvärr ingenting vi kan påverka. Det är alltså den hastigheten man skickar information i som spelar roll när du ska ladda upp bilderna till oss och man får särskilja begreppen Mbit (Megabit) och MB (Megabyte).

1 Mbit = 1/8 MB

Dagens bildfiler "väger" ofta runt 2 MB (Megabyte). Därför skulle det alltså i detta exempel (under optimala förhållanden) ta ca 16 sekunder att ladda upp en enda bildfil. 100 bildfiler skulle alltså ta 27min. Tiden kan dock variera kraftigt beroende på vilken leverantör av bredband man har och vilken bredbandsteknik som används. För vissa tar det endast ett par sekunder att ladda upp sina bilder medan det för andra kan ta flera timmar.

Tillbaka ett stegTill steg 4 - Papprets storlek och format